Halaman

Sabtu, 5 Oktober 2013

Kisah Nabi Ibrahim 'selamatkan' Nabi IsmailKisah Nabi Ibrahim sangat mengambil tahu siapa yang patut dijadikan oleh anaknya Nabi Ismail sebagai isteri...Suatu hari, di kesempatan yang ada walaupun telah mendengar lama anaknya sudah berkahwin, NabiAllah Ibrahim as meluangkan masa ke rumah anaknya dan kebetulan pula anaknya Nabi Ismail tidak ada di rumah. Isteri Nabi Ismail tidak kenal dengan bapa mertuanya. Kedatangan Nabi Ibrahim telah disambut dengan kasar menyebabkan Nabi Ibrahim terkesan di hati.

Nabi Ibrahim tahu yang menantunya itu tak mengenalinya selama ini sebab keterbatasan masa kerana berdakwah dan kejauhan jarak rumah antara satu sama lain, walaupun begitu, setidak-tidaknya tidaklah berkasar walaupun kepada orang yang tidak dikenali. Kalau begitulah kasarnya, eloklah baginda belum memberitahu yang baginda itu mertua kepada menantunya. Cukuplah baginda meninggalkan pesan sebelum pulang kepada menantunya, "Nanti kalau suami balik, minta dia 'tukar alang-rumah' kepada yang baru sebab alang-rumah ni dah dimakan anai-anai".

Bila Nabi Ismail balik ke rumah, isterinya pun menceritakanlah pesanan lelaki yang datang ke rumahnya tadi. Nabi Ismail bertanya bagaimana rupa bentuk lelaki yang datang itu. Isterinyapun menggambarkan rupa lelaki tersebut begitu-begini-begitu-begini kepada suaminya tanpa menyedari maksud tersirat di sebalik pesanan itu. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail sangat tahu di sebalik kata-kata simbolik ayahnya, bahawa isterinya bukanlah dari kalangan wanita yang berakhlak, lalu tanpa berlengah lagi diceraikannya isterinya itu selepas diberi penerangan oleh Nabi Ismail.

Tak lama selepas itu, Nabi Ismail berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantunya. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya kali ini melayan dengan penuh sopan-santun walaupun tidak kenal siapa Nabi Ibrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik sekali lagi Nabi Ibrahim berpesan, "katakan kepada suamimu bila dia balik nanti, alang-rumah ini sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain".


Inilah perkahwinan yang dicatur oleh Allah SWT kepada Nabi Allah Ibrahim agar mengahwinkan Nabi Ismail dengan wanita yang kuat agamanya dan baik pekertinya. Hasilnya dari keturunan inilah melahirkan Nabi Muhammad SAW.

Nabi Muhammad s.a.w. merupakan Nabi dan Rasul yang terakhir diutuskan oleh Allah SWT bagi menjadi model terulung untuk seluruh alam serta kedatangannya juga adalah untuk "Menyempurnakan Akhlak" (Makarrimal Akhlak) manusia. Nabi Muhammad SAW merupakan keturunan kepada Nabi Allah Ismail dan Nabi Allah Ibrahim.Berikut merupakan kronologi salasilah keturunan berikut diterangkan penama-penama yang merupakan atuk moyang kepada Baginda Nabi Muhammad SAW:

Nabi Muhammad s.a.w. (Muhammad bin Abdullah)
Abdullah bin Abdul Muttalib
Abdul Mutallib bin Hashim
Hashim bin Abdul Manaf
Abdul Manaf bin Qusai
Qusai bin Kilab
Kilab bin Murrah
Murrah bin Kaab
Kaab bin Luay
Luay bin Ghalib
Ghalib bin Fahr
Fahr bin Malik
Malik bin An-Nadr
An-Nadr bin Kinanah
Kinanah bin Khuzaimah
Khuzaimah bin Mudrikah
Mudrikah bin Elyas
Elyas bin Mudar
Mudar bin Nizar
Nizar bin Ma'ad
Ma'ad bin Adnan
Adnan bin Add (Pemerintah Pertama bagi kota suci Makkah)(lahir tahun 122 SM)
Add bin Humaisi
Humaisi bin Salaman
Salaman bin Aws
Aws bin Buz
Buz bin Qamwal
Qamwal bin Obai
Obai bin Awwam
Awwam bin Nashid
Nashid bin Haza
Haza bin Bildas
Bildas bin Yadlaf
Yadlaf bin Tabikh
Tabikh bin Jahim
Jahim bin Nahish
Nahish bin Makhi
Makhi bin Ayd
Ayd bin Abqar
Abqar bin Ubayd
Ubayd bin Ad-Daa
Ad-Daa bin Hamdan
Hamdan bin Sanbir
Sanbir bin YathRabi
YathRabi bin Yahzin
Yahzin bin Yalhan
Yalhan bin Arami
Arami bin Ayd
Ayd bin Deshan
Deshan bin Aisar/Aizar
Aisar bin Afnad
Afnad bin Aiham
Aiham bin Muksar
Muksar bin Nahith
Nahith bin Zarih
Zarih bin Sani
Sani bin Wazzi
Wazzi bin Adwa'
Adwa' bin Aram
Aram bin Haidir
Haidir bin Ismail (anak Nabi Allah Ismail) (dipanggil Kedar dalam Injil Kristian)
Ismail bin Ibrahim (Ishmael bin Abraham) (Nabi Ismail a.s.)
Ibrahim bin Azar (Nabi Ibrahim a.s.)

Nota tambahan: Periwayatan tentang salasilah keturunan Nabi Muhammad SAW adalah mengikut maklumat yang diperolehi dari hadis-hadis, ahli Ilmuan Islam, pakar-pakar Sejarawan. Nama betul mereka berdasarkan ejaan dalam bahasa Arab, Bahasa Aram ataupun Bahasa Ibrani.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan